Zo reinig je de watertank van je caravan of camper

Voor de hygiëne is het belangrijk om zo nu en dan de watertank en waterleidingen van je camper of caravan te reinigen. Je wilt natuurlijk niet ziek worden op vakantie, omdat je een legionella­besmetting hebt opgelopen uit je eigen watertank.

Maar hoe reinig je de watertank en waterleidingen van je camper het beste? Wat heb je daarvoor nodig? En hoe vaak moet je de watertank van je camper schoonmaken? Wij vinden het belangrijk dat je met een schoon en fris gevoel op vakantie gaat. Daar start het vakantieplezier. Daarom hebben wij een uitgebreide handleiding geschreven om jou te helpen bij het onderhouden van het watersysteem van je camper of caravan.

In dit artikel lees je onder andere:
  • Wat is de beste manier om de watertank en waterleidingen van je camper te reinigen? En wat heb je daarvoor nodig?
  • Hoe vaak moet je de watertank van je camper schoonmaken?
  • Tips voor veilig gebruik van je watertank als je onderweg bent.
Wat is Gently Tank Cleaner

Gently Tank Cleaner verwijdert kalkaanslag, zeepresten en ander hardnekkig vuil, verwijdert bacteriën en voorkomt nare geurtjes. In één schoonmaakbeurt reinig je het hele watersysteem van je camper of caravan. Lees hieronder hoe je dat doet. Of bekijk de instructievideo.

 

Schoonmaken van de watertank en waterleidingen: het stappenplan

Voor het reinigen van het watersysteem van je camper en caravan gebruik je Gently Tank Cleaner. Dit product reinigt en verfrist het hele watersysteem. Dat wil zeggen de:
● schoonwatertank (drinkwatertank)
● vuilwatertank (afvalwatertank)
● waterleidingen

1. Schoonwatertank en waterleidingen reinigen
  • Doe een halve liter Gently Tank cleaner in een lege drinkwatertank en vul dat aan met schoon water.
  • Nu open je 1 voor 1 alle kranen in de camper of caravan. Als er blauwe vloeistof uitkomt draai je de kraan of douche weer dicht. Nu weet je dat Gently Tank Cleaner overal in de leidingen zit.
  • Vervolgens laat je het 1 tot 4 uur inwerken. Dat is afhankelijk van de grootte van de tank.
  • Heb je de watertankreiniger lang genoeg laten inweken in de schoonwatertank van je camper? Mooi. Draai alle kranen weer open en laat de drinkwatertank leeglopen in de vuilwatertank.
  • Dan spoel je de schoonwatertank door en vul je het weer met schoon water.
  • Dit water laat je ook weer door de leidingen lopen, totdat er geen blauwe vloeistof meer uitkomt. Je kunt het water nu gewoon weer drinken.
2. Vuilwatertank reinigen
  • Na bovenstaande stappen is nu ook de vuilwatertank vol. Laat het water hierin minimaal 1 uur staan, zodat de vuilwatertank ook goed gereinigd is. Gooi daarna de vuilwatertank leeg.
3. Reinig het watersysteem 1 á 2 keer per jaar met Gently Tank Cleaner

Reinig het hele watersysteem (watertank en -leidingen) van je camper of caravan op bovenstaande manier 1 á 2 keer per jaar. Zo voorkom je bacteriegroei en blijft het water fris, schoon en drinkbaar. Dat is wel zo hygiënisch en veilig.

 

Tips voor veilig watergebruik op vakantie

Nu is het watersysteem van je camper lekker fris en schoon. Fijn, je kunt op vakantie! Maar ook op vakantie heeft je watertank wat onderhoud nodig. Met onderstaande tips houd je het watersysteem van je camper of caravan schoon en fris.

Ververs regelmatig de watertank

In de meeste Europese landen is het water uit de kraan van goede kwaliteit. Maar over het algemeen zit er wel een kleine hoeveelheid bacteriën in. Dat is helemaal geen probleem. Maar als het water een tijd in de watertank blijft staan vermenigvuldigen die bacteriën zich. Uiteindelijk is het water niet meer drinkbaar.

Ververs daarom de watertank van je camper elke drie á vier dagen. Maak de watertank eerst helemaal leeg en vul hem bij met schoon water. Ongewenste bacteriën krijgen zo geen kans. Als je weinig water gebruikt, vul de watertank dan voor de helft. Dat scheelt ook nog eens in het gewicht.

Watertank vullen met een gieter

Het voordeel van een gieter is dat er altijd wel een kraan in de buurt is waar je de gieter kunt bijvullen. Als je de tank vult met een gieter laat hem dan altijd drogen en maak hem geregeld schoon. Je kunt ook een speciale vulgieter kopen met een lange tuit en deksel. De tuit past in de waterinlaat en het deksel houdt de gieter stofvrij.

Watertank vullen met een slang

Als je een slang gebruikt, spoel deze dan vooraf goed door en maak de uiteinden regelmatig schoon met afwasmiddel of zeep. Laat de slang ook helemaal leeglopen, zodat al het water eruit is. Hiermee voorkom je bacterievorming in de slang.

 

Waar koop je Gently Tank Cleaner?

Gently Tank Cleaner vind je in meer dan 100 kampeerwinkels in Nederland en België. Ga naar verkooppunten en vind een kampeerwinkel bij jou in de buurt.

Bekijk nog meer tips